Vaak weet een hsp- er niet beter. Als een kameleon pas je je aan aan de omgeving waarin je je bevindt. Het is verklaarbaar. Er spelen meerdere invloeden een rol.

De behoefte aan verbinding en harmonie zijn enorm.

Het grote gevoel van empathie en de emoties die een ander zou kunnen hebben, maken dat je je aan gaat passen.

Het precies kunnen aanvoelen wat de ander van jou verwacht of wat van jou gewenst wordt, maakt ook dat je dit gedrag vertoont.

Het begint al in de jeugd.

Je ouders hebben je het grootste geschenk gegeven, namelijk leven. Zodra je geboren wordt, ben je afhankelijk van je ouders. Dit gaat onbewust. Door dit grote geschenk, zijn kinderen loyaal aan hun ouders. Ja, ook als je niet hele liefdevolle ouders gehad heb

Veel hoog sensitieve kinderen willen niets liever dan hun ouders gelukkig zien en passen hun gedrag hierop aan. Net als de behoefte aan liefde en bevestiging. Dit ten koste van eigen behoeften.

Als je je blijft aanpassen, raak je jezelf kwijt.

De mens heeft van nature de behoefte om ‘erbij te horen’. Als kind wil je of zoek je die bevestiging eerst bij je ouders en op latere leeftijd in je omgeving. Doordat je al feilloos aanvoelt wat ‘gewenst’ gedrag is, zal je je ook zo gaan gedragen.

Als je dit onbewuste patroon voortzet in volwassen leven, verlies je jezelf. Je hebt namelijk nog niet geleerd om jouw eigen ik te ontdekken.

Eigen behoeften

Door het continu aanpassen en het over je grenzen heen gaan, vergeet je je eigen behoeften, waarden en normen. Daarom kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om te bedenken wat jij wilt, waar jij voor staat. Dit is immers ver weggestopt en gekleurd door alle meningen en ervaringen van anderen. Het goede nieuws is dat wanneer je dit bewust gaat worden, je het zeker kunt leren.

Het verleden is een mooie bron van lessen. Hierdoor ben je rijk aan ervaringen. Daar kun je uit putten. Ga op zoek naar wat jou blij maakt, wat wel en wat niet meer bij je past. Lees hier meer over hoogsensitiviteit

Als je hier begeleiding bij zoekt, neem contact met me op. Je bent heel welkom.

Volg ook mijn blogs met interessante informatie op facebook