Je hebt je altijd helemaal gegeven. Je mocht geen fouten maken, hebt hard gewerkt, veel uren gemaakt, enzovoort.

• Je werkgever is naar jou toe wel begripvol en geeft je de gelegenheid om rust te nemen en te herstellen. Maar de twijfel of je het eigenlijk allemaal wel aankan zit er misschien al.

• Maar kun je wel terugkeren naar je baan? Het kan zijn dat de beslissing al voor je is genomen, en dat het bedrijf gaat aansturen op jouw herstel waarna je wordt aangemoedigd om een andere baan te zoeken. Als het bedrijf wat minder tactvol te werk gaat zal er een ontslagprocedure gestart worden of wordt je contract niet verlengd. Hierdoor gaat je herstel weer een stukje langer duren.

• Aan de ene kant weet je dat je weer moet gaan solliciteren, maar aan de andere kant levert dat ook weer stress op. Ben je wel al voldoende hersteld voor een nieuwe baan? Kun je een nieuwe functie wel aan? Hoe ga je je ertoe zetten weer je netwerk aan te spreken, bedrijven bellen, brieven schrijven en gesprekken voeren? En vertel je een potentiële werkgever over je burn-out?

Antwoorden

De antwoorden hierop verschillen per persoon, maar het zijn wel zaken waarover je eerlijk tegen jezelf moet zijn om ze te kunnen aanpakken. In deze tijd is zelfreflectie een van de belangrijkste vaardigheden voor een werknemer. Het is raadzaam dit aan de orde te laten komen.
Als je werkloos bent en burn-out hebt, worden je klachten vaak erger.

 

Herstel
Natuurlijk kun je het beste zo snel mogelijk herstellen van je burn-out zodat je op eigen kracht weer aan de gang kunt. Over het algemeen ben je hersteld als je:
• Zelf de regie hebt
• Jezelf echt goed kent
• Durft te zijn wie je bent (en je niet meer aanpast aan anderen)
• Energie krijgt van de dingen die je doet

Wanneer je dit nog niet hebt, doe je er goed aan een expert op het gebied van burn-out te vragen je hierbij te helpen. Dit zal je hersteltijd aanzienlijk verkorten.
Een goede therapeut kan je helpen om binnen relatief korte tijd de situatie te accepteren, snel te herstellen en te voorkomen dat je in de toekomst nog een keer in dezelfde valkuilen stapt.

 

Begeleiding bij stress en een burn-out
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is nog niet makkelijk. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op mijn begeleiding rekenen. 

Herken je jezelf hierin? Mail voor een afspraak naar b.akkerhuis@witmos.nl of bel naar 0628410278.