#Symptomen van een burn-out:

lichamelijk: o.a. oververmoeid voelen, hoofdpijn hebben, slaapproblemen, trillen en beven of gespannen spieren hebben.

Emotioneel: o.a. onrust, depressieve gevoelens, kwetsbaar voelen, angstig zijn, emotionaliteit, gevoel van machteloosheid, wisselende stemmingen en gevoel van minderwaardigheid.

Mentaal: o.a. verwarring, vergeetachtigheid, concentratie problemen, piekeren, onzekerheid, tegenzin, desinteresse.

En verder: Je terugtrekken uit het sociale leven, met regelmaat afwezig zijn op het werk, geen eetlust hebben of juist overeten, minder of geen seksuele belangstelling, moeilijk of niet kunnen ontspannen.

Mensen die meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor stress en burn-out zijn: HSP’ers, perfectionisten, zorgzame mensen en doordouwers.

Herken je dit stukje? ‘Ik was altijd actief en ook graag onder de mensen. Nu probeer ik ze te ontwijken.. Ik raak snel geïrriteerd om eigenlijk niets. En ontevreden ben ik ook. Over wie ik nu ben, over wat ik presteer.. Ik vind het allemaal zwaar aanvoelen. Geen fut en geen lol meer.. Als ik terugkijk op hoe ik altijd functioneerde, dan wilde ik steeds maar ‘pleasen’. Toegegeven; ik heb de neiging dwangmatig te doen over nutteloze dingen, falen ligt op de loer. Ik ben kritisch, ook op anderen. Vaak kijk ik naar wat ik nog níet heb bereikt. Betrek alles op mezelf en ren mezelf best wel voorbij… omdat ik graag alles onder controle wil hebben en houden.’

Deze cliënt vertelde dat dit alles en daarbij de frustratie en de twijfel aan haar gedrag zorgden voor stress. Met als gevolg dat ze klachten kreeg op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. De stressklachten stapelden zich op zonder dat ze er aandacht aan gaf. En toen opeens was het klaar.. haar lichaam zei dat het voldoende was en niet meer mee deed in dat tempo.

Wat is een burn-out?

Heel vereenvoudigd gezegd; als er voortdurend veel prikkels zijn zorgt dat voor stress, als er lang stress is geeft dat overprikkeling. Het is er niet opeens, het is een opeenstapeling van langdurige overbelasting. Er kunnen situaties zijn die het proces versnellen. Bijvoorbeeld conflicten, grote werkdruk, relatieproblemen of een scheiding, ongeluk of een sterfgeval.

Doorstart met waardevolle lessen.

Het behandelen van een burn-out met een Burn-out Release zorgt ervoor dat de energie die geblokkeerd is door de jaren heen, weer vrij gaat stromen. Tegelijkertijd worden achterliggende thema’s aangepakt en opgelost. Het zet namelijk een proces van groei en bewustwording in gang. Het leven zoals het geleefd werd, werkt niet meer. Er komt een nieuwe balans. Sommigen gaan in hun oude leven door met nieuwe inzichten en pakken dingen op een nieuwe manier aan. Er zijn ook mensen die na een burn-out het roer helemaal omgooien, hun passie en hun hart durven volgen.