Jazeker, als je daarvoor al op je tandvlees liep. En het komt vaker voor dan je denkt.

Eerst maar eens uitleggen wat stress doet met je lichaam:

In een stressvolle situatie zet je brein een tweetal systemen in werking. Hersenen interpreteren stress als gevaar. Dat verklaart ook de reacties die op stress ontstaan.  Je spieren spannen aan, je bloeddruk en hartslag stijgen.

Ons lichaam komt in een opperste staat van paraatheid, klaar om elke uitdaging aan te gaan. Je kunt zelfs gaan hyperventileren. Je pupillen gaan zich verwijden, je spijsvertering gaat op een laag pitje zodat alle bloed en energie naar de organen kunnen. Je gaat transpireren, om je ‘oververhitte’ lichaam af te koelen.

Ook komen er stoffen vrij waardoor je vrijwel geen pijn en vermoeidheid voelt, zodat je hoe dan ook aan het ‘gevaar’ kunt ontkomen. De bijniermerg en de hersenen produceren adrenaline en noradrenaline.

 

Te hoge adrenaline- en cortisolniveaus zijn schadelijk, zelfs ziekmakend.

Een tweede systeem dat in werking treedt, is de productie van het hormoon cortisol door de bijnieren. Cortisol zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt en de stofwisseling versnelt. Cortisol heeft ook de functie om de schadelijke effecten van de adrenaline te beperken. Als stress te lang aanhoudt, worden zowel een te hoge adrenaline- als cortisolniveau schadelijk en zelfs ziekmakend.

Te hoge cortisolspiegels leiden onder andere tot geheugen- en concentratieproblemen, neerslachtigheid, slaapklachten, verminderde weerstand en chronische vermoeidheid. Je lichaam maakt zich zelfs in rust klaar om te vluchten of te vechten.

 

Als je dan op vakantie gaat, heb je een behoorlijke overdosis adrenaline in je bloed.

Het teveel aan adrenaline blijft nog dagenlang in het bloed. Hoe hoger de stress, hoe meer de adrenaline zich opstapelt, zonder dat het afgebroken kan worden. En omdat adrenaline aanzet tot actie, voel je de vermoeidheid niet. Ook al doe je niet zo veel meer in je vakantie, je lichaam beschouwt het steeds verder toegenomen adrenalineniveau als normaal. Hierdoor maakt het zich zelfs in ruststand klaar om te vluchten of te vechten.

Je klachten verdwijnen dus niet door een paar weken vakantie en je blijft je moe voelen. Sterker nog: de moeheid manifesteert zich nu pas in zijn volle omvang, omdat je de afleiding van ‘druk, druk, druk, presteren, presteren, presteren’ niet meer hebt.

 

Herken je dit ook? Neem contact met me op: 0628410278

Dan komt het moment dat je het niet langer kunt volhouden.

Mensen die in een burn out raken, plegen jarenlang roofbouw op hun lichaam. Deels gebeurt dit onbewust en deels bewust. Je gaat maar door, ook al merk je dat je moe bent en allerlei klachten hebt.

Voordat mensen een burn out krijgen, proberen ze hun roofbouw te ‘neutraliseren’ met de weekenden, af en toe een snipperdag of een ziekmelding en – daar wordt alle hoop op gevestigd – de zomervakantie. ‘Als ik maar een paar weken uit kan rusten, dan komt daarna alles weer goed’. Dit is een valse hoop, helemaal in strijd met de realiteit. Langdurig opgebouwde uitputting gladstrijken met een paar weken vakantie, gaat eenvoudig niet. De onderkenning van deze waarheid – in combinatie met je lichaam die als het ware dienst weigert – leidt tot instorten. Het gaat niet meer.

Wat nu? Schaam je niet en zoek hulp. Je kwetsbaar durven tonen, getuigt van kracht.

Bel gerust voor een afspraak om eens te kijken welke begeleiding jij kunt gebruiken. 0628410278 Of mail naar b.akkerhuis@witmos.nl