Dat is naast heel vervelend óók mooi. Mooi? Ja, er zijn voordelen aan verbonden. Een burn-out krijgen is niet leuk en moet je vooral voorkomen. Mocht je er toch tegenaan lopen, dan zijn er prachtige lessen. Een burn-out laat je hoofd je hart volgen, i.p.v. je hart je hoofd.

Risicogroepen burn-out:

Jongeren en dus ook jonge ouders krijgen tegenwoordig sneller een burn-out. En ze maken zich ook meer zorgen dat ze er een krijgen. Een huwelijk dat op de klippen loopt met jonge kinderen, voor een nieuw huis zorgen, er meer uren voor gaan werken. En toch doorgaan. Dat pakketje ingrediënten is bijvoorbeeld een recept voor een flinke burn-out.

Welke voordelen zijn er dan bijvoorbeeld aan een burn-out? Wanneer je er doorheen bent gekomen, heb je een aantal waardevolle inzichten opgehaald.

1 Je leert je echte vrienden kennen

Weet jij al wie je echte vrienden zijn? Heb je dat al eens moeten beproeven? Als je midden in een burn-out zit, dan ben je geen prettig mens. Je echte vrienden blijven bij je, blijven je steunen en komen steeds weer langs, zelfs als je de vorige keer onaangenaam was. Misschien zijn er wat mensen die je daarna liever niet in je leven hebt, omdat ze niet meer bij je passen.

2 Je leert jezelf beter kennen

Hoe goed ken jij jezelf? Je leert nog beter om je emoties te herkennen én er op tijd wat mee te doen. Je leert eerder een keuze te maken.

3 Je leert ‘nee’ te zeggen

Midden in een burn-out kun je niets, of bijna niets. Dus moet je overal ‘nee’ tegen zeggen, en je moet jezelf laten helpen. Kortom, je leert je grenzen te bewaken.

4 Je krijgt de kans om aan jezelf te werken en meer over jezelf te leren.

Je gaat je echte passies ontdekken, je leven inrichten zoals dat bij jou past. Geen dingen meer doen die je uitputten. Niet meer naar de pijpen van een ander dansen. Dus: een burn-out laat je hoofd je hart volgen, i.p.v. je hart je hoofd.

Zomaar een paar voorbeelden.

Lees ook dit eens: over Burn-out en hoe dat ontstaat.

Zit je tegen een burn-out aan en wil voorkomen dat het je leven gaat over nemen? Of misschien zit je er midden in. Maak een afspraak en dan gaan we daaraan werken.