Uitdaging

Dat is heerlijk omdat je trouw bent aan jouw passie. Zo is de kans erg groot dat je voldaan bent als de klus erop zit.

En dan ook nog eens zonder het gevoel te hebben dat je wordt opgeslokt. Door het werk of door collega’s. Dat lukt nog niet iedereen even goed. Helemaal als hoogsensitief mens is dat nogal eens een uitdaging.

 

Harde werker

Hoe kan dat toch? Als HSP-er ben je waarschijnlijk een harde werker en erg plichtsgetrouw. Je bent goed in precisie werk en als je energie hebt, kan je alles goed overzien.

Het voordeel van hoog gevoeligheid is, dat je met dezelfde informatie meer kunt bereiken vanwege je creatieve brein. Ook hebben veel HSP-ers in korte tijd overzicht en herkennen ze snel bepaalde patronen.

 

Waarom gaat het dan soms nog zo mis op de werkvloer, wat zijn de valkuilen?

Doordat je je werk graag goed wilt doen, leg je de lat hoog voor jezelf. Daardoor haal je soms je eigen gestelde doel niet. Uiteindelijk raak je teleurgesteld in jezelf.

Het is goed om te weten waar jouw grenzen liggen. Zo vermijd je de kans dat je te veel werk op de schouders neemt en daardoor overprikkelt raakt.

Vergelijk je niet langer met je collega’s. Dat is nutteloos. Ook al komt het je zo voor dat je collega’s alles gemakkelijk aankunnen en meer werk verzetten. Het kost je onnodig veel energie en is niet goed voor je zelfbeeld. Als jij van jezelf weet dat jij je best doet, is dat goed genoeg.

Herken je dit ook?

 

Heb je concentratieproblemen?

Dit kan komen door de werkplek, door bepaalde collega’s, de werkdruk of je werk is niet uitdagend genoeg. Wat je kunt doen is het volgende: 

Het is ten eerste belangrijk dat je een ander soort mindset creëert. Jij bent de baas over je eigen energie. Dus in plaats van dat je zegt: ‘Ik word helemaal leeggezogen door die persoon’, is het eigenlijk: ‘Ik sta toe, dat die ander er met mijn energie vandoor gaat’.

Ken je grenzen. Houdt eens twee weken bij in welke situatie je over je grenzen heen gaat. Wat gebeurt er dan? Gebeurt dat bij specifieke personen? Wat had je anders kunnen doen? En, wat zie ik je de volgende keer anders doen?

Zoek iets naast je werk waar je energie uit haalt.

  • Dat kan een sport zijn, een wandeling in de natuur of iets creatiefs.
  • Neem tijdens je werk minipauzes. Adem een aantal keer bewust in en uit, zodat je weer in contact komt met jezelf. Je kunt hier een intentie aan koppelen. Bijvoorbeeld dat je bij elke inademing, rust inademt en bij elke uitademing blaas je stress weg. Als dit niet mogelijk is op je werkplek, loop dan even naar buiten. Of ga anders een moment naar het toilet, een fijne besloten plek met 4 muren die je even de veiligheid en beslotenheid bieden zonder afleiding.
  • En tot slot: Balans. Dat blijft een sleutelwoord voor de HSP. Evenwicht tussen werk, privé, tijd voor jezelf, tijd voor je gezin, tijd voor een sociaal leven. Belangrijk hoor!

Heb je behoefte aan meer begeleiding bij jouw hoogsensitief zijn? Maak een afspraak met me door hier op te klikken. 

Lees hier nog meer over hoogsensitiviteit of doe de test.