Als je hoogsensitief bent, is tijd voor jezelf cruciaal voor een fijn leven met deze karaktereigenschap.

Je komt er namelijk van tot rust, je lichaam kan zich herstellen én je laadt ook weer op.

Wat is tijd voor jezelf?

Veel mensen hebben daarbij de associatie van helemaal alleen zijn, of iets alleen doen. Ik trek het liever breder: zo’n moment, kort of lang, dat helemaal bij jou past. Met of zonder mensen om je heen. Hoogsensitieve mensen kunnen namelijk ook de neiging hebben om zich teveel terug te trekken.

Belangrijk is dan wel dat je de mensen die op dat moment om je heen zijn als prettig en rustgevend ervaart. Bijvoorbeeld doordat ze bereid zijn te luisteren naar wat er op je hart ligt, of ook de behoefte hebben om samen iets leuks te doen. Het doel van me-time is herstel en tegelijkertijd voorkomen van een overload aan prikkels. Als je op tijd je rust plant kun je meer aan en wanneer je door een intensieve situatie veel stress in je lichaam hebt is rust belangrijk om weer te herstellen.

Waarom is dat zo belangrijk voor HSP’s?

Hoogsensitiviteit kenmerkt zich onder meer door een diepgaande wijze van verwerken. Dit houdt in dat situaties intenser binnenkomen, je meer nuances ervaart en de verwerking ervan daardoor tijd kost. Meer dan bij een niet-HSP.

Tijd voor jezelf zorgt ervoor dat je stresssysteem, waar je door een verhoogde gevoeligheid voor overprikkeling snel last kunnen hebben, tot rust komt. Dat is belangrijk want een teveel aan stress zorgt voor overprikkeling dat kan uitmonden in chronische overprikkeling, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot overspannenheid en een burn-out.

Creëer je ultieme eigen wereld. Omring jezelf met de mensen, vrienden, inrichting van je huis, hobby’s en werk dat jouw voedt.

Hoe ziet dat recept eruit?

Dingen doen vanuit je gedachten, zoals dat het gezond is, zo hoort, of ontspannend zouden moeten zijn terwijl je daar niet echt blij of ontspannen van wordt, geven juist meer stress. En vaak ook teleurstelling. Onder dit recept geef ik je daar een aantal tips voor.

Het ‘tijd voor mezelf’ recept. Ingrediënten:

 • Ontspanning
 • Beweging
 • Sociale interactie (mag ook een dier zijn)
 • Voldoende leuke prikkels

Stel je vervolgens de volgende vragen:

 • Waar heb je behoefte aan?
 • Wat werkt voor mij ontspannend?
 • Waar laad ik nu van op?
 • Heb ik prikkels nodig of juist niet?
 • Heb ik behoefte aan fijne mensen (zodat ik mijn verhaal kan delen) of juist niemand om me heen?

1 Ontspanning

Je lichaam heeft van tijd tot tijd ontspanning nodig. In feite hebben we van alles wat we ondernemen stress. En daar is niets mis mee want het zet ons in actie. Maar wanneer je teveel of alleen maar stress hebt, heeft dit zijn weerslag op ons lichaam dat de stress ook moet kunnen produceren. Raken de voorraden op, dan raken we uitgeput. De mate van fysieke en geestelijke ontspanning is daarmee een belangrijk ingrediënt bij het me-time recept voor HSP.

Ontspannende activiteiten voor HSP-ers:

 • Wandelen in de natuur
 • Dagje naar de sauna
 • Boek een ontspannende massage
 • Lekker met een boekje in de tuin of op de bank
 • Mediteren
 • Fotograferen
 • Muziek luisteren
 • Een warm bad
 • Creatief bezig zijn
 • Netflixen

Ieder mens is anders, kies wat jou het beste ontspant

Maak voor jezelf een lijstje met activiteiten die jou ontspannen.

2 Beweging

Door beweging zoals wandelen, fietsen of sporten komt endorfine vrij. Happy stofjes die ook pijnstillend werken. Doe je dit ook nog eens in een omgeving die je prettig vindt, zoals een fijn natuurgebied dan is dit extra intens genieten als je hoogsensitief bent. En dat helpt je weer om op te laden. Voor wie veel nadenkt is beweging daarbij ook goed om uit je hoofd te komen en je lichaam meer te voelen.

Vraag: Welke manieren van bewegen passen het beste bij jou?

3 Sociale interactie

In tegenstelling tot wat met me-time vaak gedacht wordt, namelijk deze helemaal alleen doorbrengen, kan sociale interactie ook bijdragen aan me-time. Het is een belangrijk onderdeel van het me-time recept voor HSP. Even je hart luchten bijvoorbeeld, kan goed doen. Of doe iets leuks met een vriend(in) of familielid en geniet. Maar ook knuffelen activeert hormonen die je helpen ontspannen en herstellen.

Naast interactie met mensen kun je ook denken aan het contact met (huis)dieren. Huisdieren hebben namelijk een gunstig effect op het stresshormoon cortisol en de feel good hormonen oxytocine en endorfine.

Vraag: Welke mensen in je omgeving luisteren naar je en zijn er voor jou?

4 Voldoende leuke prikkels

We hebben als (hoogsensitief en niet -hoogsensitief) mens prikkels nodig. Die zorgen er namelijk voor dat we in actie komen, genieten van het leven en dingen doen die we als zinvol ervaren. Prikkels kosten niet alleen maar energie, maar ze leveren als ze leuk zijn, vaak ook energie op. Overprikkeling kan komen door een teveel aan prikkels, maar bijvoorbeeld ook door een teveel aan niet leuke prikkels (door een nare situatie, negatieve omstandigheden enz.). Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als onderprikkeling bij HSP wat letterlijk een te weinig aan (leuke) prikkels inhoudt. Voldoende leuke prikkels zijn dus onmisbaar in het ideale me-time recept voor HSP.

Zorg er dus voor dat je in de tijd voor jezelf altijd dingen doet waar je op dat moment blij van wordt. En check even goed of je daarbij vooral behoefte hebt aan ontspanning of meer aan activering.

Veel plezier.

Lees hier meer over HSP en doe hier de HSP-Test