Luister je naar je verstand, naar je gevoel, of reageer je op het moment van de dag?

Iedereen heeft een innerlijke stem. Luister je daarnaar? Hoe moet dat, vraag je je misschien af.

Wanneer je bijvoorbeeld voor een grote beslissing staat zet je alle mogelijkheden op een rij. Dat gaat soms razendsnel, maar niet altijd. Keuzes maken kan soms ontzettend lastig zijn en af en toe kom je er niet uit.

Je zorgenstem

Dat is de stem die je wijst op wat er allemaal mis kan gaan en je als het ware wil beschermen. Maar die er ook voor zorgt dat je je dromen niet volgt en waarmaakt. Hij heeft de neiging je innerlijke stem (vaak toch al moeilijk te horen stem) te overschreeuwen. Verwachtingen en meningen van anderen, verplichtingen die je jezelf oplegt, nadenken en piekeren, enzovoort.

Je innerlijke stem

Keuzes maken kan ook door het luisteren naar je innerlijke stem, naar je intuïtie, de stem vanbinnen die weet feilloos wat je echt wilt en wat goed voor je is. Je kunt niet tegelijkertijd naar je zorgenstem en je intuïtie luisteren.

Om je innerlijke stem te kunnen horen, moet je dus je zorgenstem uitschakelen. Je kunt oefenen in meditatie en mindfulness om je gedachten uit te zetten, je hoofd leeg te maken en in het hier en nu te komen.

Luisteren naar je innerlijke stem kun je oefenen. Niet nadenken, maar doen wat het eerste in je opkomt. Kies bijvoorbeeld als je in de winkel staat de eerste groente waar je zin in hebt, in plaats van erover na te denken wat verstandig zou zijn. Het zijn eenvoudige momenten om vanuit je gevoel – je innerlijke stem – te leren kiezen.

Het grote afrekenen met je zorgenstem

Vaak komt het gevoel van twijfel voort uit oude patronen die van invloed zijn op je zelfbeeld. Dat is interessant om te onderzoeken, daar de angel uithalen zorgt ervoor dat je iets in jou voorgoed met kunt laten rusten. Mag je van jezelf echt de vrijheid nemen te leven zoals jij wilt, de keuzes maken die jij wilt maken? Waar komt de zorgenstem vandaan en waartegen wil deze je voor beschermen? Eens onderzoeken onder begeleiding?