Holisme

Een holistische visie betekent dat je alles als één geheel ziet. Holisme gaat er vanuit dat alles met elkaar in verbinding staat, doordat alles bestaat uit systemen. Bij een systeem kun je denken aan grotere gehelen als een maatschappij, een natuurgebied of een volksstam. Ook collega’s, families, vriendengroepen en kennissen vormen een systeem en jij zelf. Elk afzonderlijk systeem is verbonden met een groter geheel en dat brengt ons bij de betekenis van holisme: ‘allesomvattend’.

Jijzelf als systeem in een holistische benadering

Om holisme toe te passen in je leven, is het allereerst van belang om te begrijpen hoe jouw systeem in elkaar zit. Jij als mens bestaat uit een fysiek lichaam, je ziel, geest, gevoelens en gedachten en dit zijn de 5 niveaus waarop holisme is gestoeld. Al deze niveaus staan met elkaar in verbinding.
Je mentale, fysieke, emotionele en energetische niveaus zijn allemaal beïnvloed door de manier waarop jij iets hebt ervaren en werken met elkaar samen: ze staan in verbinding.

Van negatief naar positief

Als je je bewust bent van de samenwerking van de verschillende niveaus en de manier waarop deze zich manifesteert, kun je je eigen systeem holistisch gaan benaderen en een positieve lading creëren. Met andere woorden, je kunt gelukkiger en gezonder worden door bewustwording.
Bewustwording is de eerste stap. Daar zijn allerlei methodes, tools en technieken voor. Die eerste stap kan soms heel lastig zijn. Door je jarenlange levenservaring heb je jezelf namelijk allerlei gewoontes aangeleerd. Overlevingsmechanismen, patronen en overtuigingen hebben zich in jouw systeem genesteld en bepalen je gedrag, je handelen, je emoties en je gedachten. Als je je bewust wordt van deze gewoontes en de belemmeringen ben je weer een stap verder. Dat loslaten kan een langdurig proces zijn, waarbij je jezelf flink kunt tegenkomen. Begeleiding van een holistisch therapeut of coach is daarom soms heel prettig. Jij kunt je systeem in balans brengen, met alle positieve gevolgen van dien.