Hooggevoelig; stel je voor dat je kwetsbaarheid je kracht is

Herken je dat in de wereld waarin je leeft de nadruk ligt op ratio en verstand? Je drukt misschien je mooie gevoelige kracht naar de achtergrond en gaat mee met wat er van je wordt verwacht.

Balans

Hierbij ga je soms ver over je eigen grens. Dan voel je niet meer goed wie je bent en raak je jezelf door dit aanpassen kwijt. Dit kan zich uiten in emotionele uitbarstingen. Het kan ook zijn dat je juist de deur naar je gevoel dichtgooit. In beide gevallen is je balans weg.

HSP

We noemen hoog gevoelige mensen ook wel HSP-ers: Highly Sensitive Persons.

Je bent gevoeliger voor stress, angst, zeker ook voor faalangst. Voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven is nog niet gemakkelijk, net als het omgaan met kritiek.

Als HSP-er heb je grote voordelen

  • Je hebt een ongelooflijk goede intuïtie
  • Een groot inlevingsvermogen
  • Oog voor de mensen om je heen
  • Komt hierdoor vaak met verrassende oplossingen en inzichten
  • Voelt goed aan wat er bij de ander speelt.

Sensatiezoekers

De meeste HSP-ers zijn rustzoekers (70%); rustig en beschouwend en ze hebben behoefte aan een regelmatig leven. In de andere groep zitten de sensatiezoekers. Zij zoeken prikkels en sensatie bewust op. Ook deze groep heeft behoefte aan rust en afzondering. Het lijkt of ze met een voet op de rem staan en met de andere op het gas. Ze zijn bereid om risico’s te nemen op financieel-, sociaal-, fysiek- en wettelijk vlak.

Is dit een belemmerende factor in je leven? Wat zou het mooi zijn als het je kracht wordt. Ik nodig je uit om er mee aan het werk te gaan. Lees hier meer