Wanneer er te veel prikkels en indrukken zijn en het brein dit niet allemaal tegelijk kan verwerken, krijg je overprikkeling bij hoogsensitieve mensen.

Bij hoogsensitieve mensen komen indrukken harder binnen, omdat hun filtersysteem anders werkt. Ze pikken ook nog eens meer indrukken op. Er ontgaat ze weinig.

Omdat er zoveel prikkels om ons heen zijn, krijg je niet genoeg tijd om al die indrukken één voor één te verwerken. Ze stapelen zich op. Dat levert stress op in je lijf. En daar is dan de overprikkeling.

Je kunt ook overprikkeld raken als je altijd van alles van jezelf moet. Perfectionisten herkennen zich hier misschien wel in. Je hebt dan het gevoel dat je de controle verloren hebt of alles gooi je op een grote berg die je niet meer kunt overzien.

Wat gebeurt er in je lichaam als het overprikkeld is?

Wanneer je gestrest raakt produceert je lichaam het stresshormoon cortisol. Je lichaam signaleert een noodsituatie. De vrijgekomen adrenaline en noradrenaline zorgen ervoor dat je lichaam alert is, klaar is om te vluchten, vechten of te bevriezen, zo gaat dat. Cortisol zorgt er dan voor dat je spijsvertering en andere basisfuncties in je lichaam omlaag gaan, zodat alle energie gebruikt kan worden voor de noodsituatie.

Gebruikelijk komt je systeem na een korte periode van overprikkeling vanzelf weer tot rust. Maar volgen de stressvolle situaties op elkaar, zonder dat je voldoende tijd hebt om even bij te komen en te verwerken, kom je in een staat van chronische overprikkeling. Het stresshormoon cortisol kan namelijk uren, dagen, weken en zelfs maanden tot jaren in je lichaam aanwezig blijven.

Kenmerken overprikkeling hoogsensitieve mensen:

  • Je hebt een gevoel van kortsluiting in je hoofd.
  • Je ervaart spierspanning op verschillende plaatsen door je lijf.
  • Gevoel van angst of overweldiging.
  • Het zweet breekt je uit met een bonkend hart.
  • Je voelt je wankel.
  • Concentratie- en geheugenproblemen.
  • Van het ene op het andere moment ben je leeg of moe, overweldigd en uitgeput.
  • Angst dat dingen niet gaan lukken.
  • Snel geïrriteerd zijn en uitvallen naar anderen.
  • Vanuit het niets huilen.

Hoogsensitief zijn is mooi en kan knap lastig zijn al het je leven beheerst. Lees hier meer over hoogsensitiviteit.

Wanneer je weet hoe je ermee kunt omgaan, heb jij weer de leiding.
Herken je je hierin en wil je begeleiding om overprikkeling bij hoogsensitieve mensen te voorkomen en handvatten te krijgen bij o.a. de overprikkeling? Zoek
contact met me en we maken een afspraak.