‘Ik kan in zijn ogen niets goed doen, krijg nooit een complimentje. Zo krijg ik steeds kritiek op hoe ik bijvoorbeeld zijn truien opvouw. Ik kan wel even doorgaan. Hij kan het toch ook zelf doen? Heel eerlijk: Ik vind er zo niets meer aan.’

Zomaar eens een voorbeeld uit mijn praktijk. Je zou jezelf dan om te beginnen voor de aardigheid de volgende vragen kunnen stellen:

  • Kan ik echt helemaal niets goed doen? Of toch wel eens..
  • Krijg ik helemaal nooit een complimentje? Of toch wel eens..
  • Krijg ik steeds op alles kritiek? Of toch niet steeds, en niet op alles..
  • Heb ik hem wel eens gevraagd of hij liever zelf zijn truien opvouwt? Of nog niet..

Juist in relaties komen alle thema’s uit je leven terug, fijne en minder fijne.

Je projecteert vooral wat je voorheen gemist hebt op je partner. Dit komt doordat liefde alle luiken openzet van herinneringen uit je leven. Als je weet welke dingen je partner belangrijk vindt, kun je elkaar beter begrijpen. Wanneer je je daar bewust van bent, kunnen die oude patronen opnieuw bekeken worden en zelfs moeiteloos verdwijnen.

Samen eens kijken naar wat nog niet soepel loopt en onder de loep nemen wat er anders mag?