Dit kleine ornamentje kreeg ik jaren geleden van een oud-leerling.

Ze gaf het me in een periode dat het allemaal even nog niet zo eenvoudig ging. Een liefdevol gebaar waar ik steun uithaalde. Ik voelde me dankbaar. Het stond symbool voor het wederzijds respect en de waardering die er door de jaren heen waren ontstaan. Sindsdien hangt het in mijn keuken. En telkens wanneer ik het zie, voel ik het precies weer zo. Het is een anker geworden.

We hebben allemaal heel veel onbewuste ankers.

Jij kent zo’n moment vast ook. En ook dat een bepaald woord, stuk muziek, een aanraking, een smaak, een geur of een voorwerp je terugwerpt in dat moment met die beleving. Iets wat we zien, horen, voelen, proeven of ruiken.

Ankers kunnen plots ontstaan op momenten dat je in een intense stemming verkeert.

Misschien herinner je je nog dat je moeder de was deed. Dat je als klein kindje bij haar in de buurt speelde. Je voelde je veilig en geborgen. Wanneer je die geur van het waspoeder nu weer ruikt, voel je je weer even net zo veilig en geborgen als toen. De geur is een onbewust anker geworden.

Hoe vaker je eenzelfde stemming koppelt aan een prikkel van buitenaf, des te sterker is het anker.

Als op een later moment dezelfde prikkel (bijvoorbeeld de geur van wasmiddel) weer via je zintuigen bij je binnenkomt, zonder dat je in die stemming verkeert, wordt direct dezelfde stemming opgeroepen.

Niet alle ankers roepen helaas positieve stemmingen op.

Bijvoorbeeld die periode dat je liefdesverdriet had. Het deed je zeer. Er was een liedje dat je steeds opnieuw afluisterde. Als je nu hetzelfde liedje weer hoort, beleef je direct die tijd en droefenis opnieuw.
Je bent dan geprogrammeerd om die gevoelens van toen te koppelen aan de situatie van nu. Angsten en fobieën zijn daar ook een goed voorbeeld van.

Goed nieuws:
Naast alle positieve en negatieve ankers die in ons leven onbewust geïnstalleerd zijn, kunnen we ook bewust positieve ankers installeren. Ook kunnen we bestaande negatieve ankers ontkoppelen en als het ware overschrijven met een nieuw anker. De gebeurtenis gaat niet weg, maar de lading verandert.

Meer weten? Stuur me een berichtje:https://www.witmos.nl/contact/