Ouders horen te geven en kinderen horen te nemen.

Een kind is voor overleving afhankelijk van de volwassenen om hem of haar heen; voor een broodje en thee, een warme plek en liefde.

Als kinderen genoeg liefde en aandacht krijgen, stroomt de liefde gemakkelijker door naar de volgende generatie en kunnen zij als ouders ook hún kinderen makkelijker liefhebben. Zo gaat dat.

Op de plek van een ander

Deze liefdesstroom van generatie op generatie kan onderbroken worden als er te kort is aan doorgegeven liefde. Door bijvoorbeeld een trauma, een familiegeheim, door uitsluiting of de dood.

Als er onverwerkte processen zijn bij de gezinsleden, overgenomen van vorige generaties, dan stroomt het niet meer door. Het resultaat hiervan is dat anderen vaak op de verkeerde plek komen te staan in het familiesysteem, om de ‘gaten te dichten’.

Kinderen zijn ongelooflijk loyaal naar hun ouders

Als ouders zelf als kind een te kort hebben ervaren in hun leven, en zij hebben nooit geleerd dit aan zichzelf te geven of daar verantwoordelijkheid over te nemen, kunnen zij deze behoefte onbewust neerleggen bij hun eigen kinderen.

Het kind gaat dan vaak de zorg overnemen of zichzelf in allerlei bochten wringen zodat aan de behoeften wordt voldaan. Een omgekeerde wereld.

Het kind staat nu niet op de kindplek, maar op de plek van de ouders.

Stel je eens voor dat jij dat kind was.

Je bent dan heel snel volwassen geworden en nam de zorg over, puur uit nood en voor je interne veiligheid en zonder dat je daarbij nadacht.

Vanuit deze overlevingspatronen leerde je je aandacht op de omgeving te richten en verantwoordelijkheid te ontwikkelen.

Hierdoor kon je waarschijnlijk nog niet makkelijk voelen wat jouw eigen behoeftes waren, laat staan dat je daar naar kon handelen. Je zette jezelf helemaal opzij om erkenning op bestaansrecht en liefde te krijgen.

Het kan zelfs zijn dat je dit nu bij veel situaties en in relaties ook doet. Dit komt doordat het een onbewuste gewoonte is geworden.

Je kunt hier overbelast van raken

Dit alles kan leiden tot een burn-out of depressieve klachten. Er is te veel van je gevraagd, waardoor je als volwassene nog steeds overcompenseert in allerlei rollen en prestatiegericht bent.

Het kan zijn dat er extreme overbelasting is geweest in je kindertijd als er vaak vele grenzen zijn overschreden.

Wat inzicht doet

Je hebt al leren invoelen wat de behoeftes van anderen zijn, je voelt in de onderstroom. Als je bewust bent geworden, kun je ook kiezen of je hier wel of niet iets mee gaat doen in het moment.

Jij kunt ook goed leren zelf verantwoordelijkheidsgevoel te dragen over je eigen leven, over je eigen gelukkig zijn.

Hoe fijn zou het zijn als je de kwaliteiten die je hebt ontwikkeld, positief kunt inzetten in je leven?

Je plek innemen

Een opstelling is een stevig middel om dit diepgaand te onderzoeken.

Als je wilt weten of je op de goede plaats staat of als je jouw eigen unieke plek wilt gaan innemen, ben je meer dan welkom om een afspraak maken voor een individuele opstelling.