Dit is de meest gestelde vraag rond een burn-out: Hoe kan ik een burn-out voorkomen tijdens de eerste fasen van een burn-out? 

  • De eerste fase is er eentje die volkomen onschuldig lijkt: De dwang om jezelf te bewijzen. Met het enthousiasme voor je werk heb je gelijk hoge verwachtingen van jezelf. Je eigen grenzen niet goed in acht nemen, speelt nu al een rol bij het ontwikkelen van een burn-out.
  • Bereidheid om nieuwe taken op je te nemen. Je draait vrijwillige overuren en onbetaalde overuren, zelfs op vrije dagen. Je hebt het gevoel van onmisbaarheid.
  • Er ontstaat een chronische verwaarlozing van je lijf. Bijvoorbeeld met een verhoogde consumptie van koffie, stimulerende middelen en sigaretten. Af en toe slaapstoornissen.
  • Dan begint het onderdrukken van conflicten en behoeften. Er gaan dingen mis, zoals het vergeten van afspraken, het niet voltooien van beloofde taken, onnauwkeurigheid, gebrek aan energie, zwak gevoel. Van een hobby komt het helemaal niet meer.

Er zijn vanaf hier nog meer fasen tot totale burn-out, waar je niet meer uit bed kan komen en je volledig uitgeput bent op alle vlakken van bestaan.

Burn-out en stress aanverwante ziekten mogen niet worden onderschat.

Een burn-out is de totale overbelasting van je systeem, met extreme uitputting tot gevolg. Een toestand waarbij je hormonen de regie over het lichaam overnemen om uiteindelijk te gaan herstellen. Je lichaam grijpt in en je geest ondervindt de gevolgen. Lees hier meer over burn-out. 

Wil je een eerste stap tot herstel van een burn-out zetten of een beginnende burn-out een halt toe roepen? Je bent van harte welkom en ik begeleid je graag. Neem contact met me op.